Hos Ecofleet ved vi alt om hvad godt vedligehold af bilen betyder for bilens levetid og ikke mindst for dine værkstedsregninger! Vinterens frostvejr, ekstra grus og saltet på vejene udgør en ekstra udfordring. Det er derfor en god ide at følge disse 7 råd for at gøre bilen vinterklar, inden frosten for alvor sætter ind.

Det er dog ikke kun for bilens skyld. Ved almindelige, regelmæssige tjek og vedligehold mindsker du slitagen på bilen og derved også risikoen for uheld – især på sne- og isglatte veje. Så det er også for din egen og vores allesammens sikkerhed, at vi skal passe godt på vores biler.

Det kolde vejr er især slemt ved bilens motor, batteri og gummilister. Men de er flere ting, der er vigtige at holde øje med. Falck har lavet en god vejledning til, hvordan du gør din bil vinterklar. Og vi viderebringer gerne de gode tips og tricks:

1. Vinterklare dæk:

Ordentlige dæk er et must, når man skal gøre bilen vinterklar. Gode dæk giver godt vejgreb, og det er selvfølgelig utroligt vigtigt for netop vinterkørsel. Når man skifter til vinterdæk er det derfor en rigtig god ide at tjekke dækkene efter for skader, revner, småsten samt mønsterdybden. Falck anbefaler en mønsterdybde på mindst 3,0 mm selvom loven blot er på 1,6 mm.

2. Vinterklar sprinkler

Vinter er ikke kun sne, frost og is – det er bestemt også vådt føre – salt, grus og mere snavs på vejene. Det giver bilen problemer på flere fronter, ét af dem er dine sprinklerdyser. Gør din sprinklerdyser vinterklar ved at rense dem med noget småt og spidst som en knappenål. Så kan sprinklervæsken komme ud igen. Sprinklervæsken skal også ramme rigtigt på din bilrude, justér derfor strålen, så den rammer den øverste halvdel af bilruden. På den måde rammer den nemlig midt på ruden, når du kører.

Tips: Hav altid en ekstra dunk sprinklervæske med, så du ikke pludselig løber tør.

3. Vinterklar bilrude

Bilruden er vigtig at holde ren så du har et godt udsyn – Husk at politiet kan give dig bøde, hvis dit udsyn ikke er godt nok (hvis du f.eks. ikke har fjernet nok is og sne fra ruden).

Nogle gange kan sprinklervæsken ikke helt fjerne trafikfilmen på bilruden, det er pga. forkert overfladespænding.

Tip: Bruge syren fra en halv citron eller et halvt æble til at gøre ruden funklende ren. Gnid den halve citron eller æble på bilruden og overfladespændingen forsvinder som dug for solen. Tør ruden godt efter – den bliver så fin!

4. Vinterklar kølervæske

En rigtig vigtig ting for at gøre bilen vinterklar er at tjekke din kølervæske – hvis den fryser til kan det nemlig blive rigtig dyrt – slanger, køler og motorblok kan slå revner.

Tip: Sikr dig, at den kølervæske, du køber til vinterbrug, er godkendt til brug i frostgrader. (Hvis du er i tvivl er et værksted et godt sted at spørge). Og skift kølervæsken, hvis der er fyldt på i sommermånederne. 

5. Vinterklart batteri 

 En god tommelfingerregel er, at er dit bilbatteri over 4-5 år er det på tide at skifte det. Ellers er der stor sandsynlighed for at du oplever problemer med det henover vinteren. Frost kan i sig selv få et batteri til at gå i stykker.

Tip: Tjek at kablerne sidder godt fast og at polerne til batteriet er rene og ikke rustne eller irrede. Rens evt. med fugtig klud.

6. Vinterklare bremser

Bremserne er selvsagt en af de vigtigste ting at have tjek på – sommer som vinter. Men selvfølgelig udgør vinterens vejr også en ekstra udfordring for bremserne.

Tip: Tjek selv, om bremsepedalen virker, om der er mislyde, når du bremser, om bilen bremser lige og om der er bremsevæske på. Hvis væsken er under minimum er det måske tid til at få nye bremser på nærmeste værksted.

7. Vinterklare låse og gummilister

 Det ER bare besværligt med bil og vintervejr – og der er vel ikke noget mere stressende end, hvis låsene fryser til.

Tip: Spray låsene med olie – ikke bare én gang, men jævnligt hele vinteren. Gummilisterne har også godt af ekstra opmærksomhed. Til dem bruger man silikoneolie, så holder de også længere.

 

Håber det gjorde dig klogere på at gøre din bil vinterklar. Kør forsigtigt og #styrdinkørsel